Rensing av skjelett

Registrert: ons 23. jan 2013

Når man går på tur i skogen, kan man innimellom finne rester av skjelett eller hodeskaller som tilhårer et dødt dyr. Disse kan ha dødd en naturlig død, eller blitt et offer for naturens gang.

Det som er, med disse "restene" er at de ofte har igjen rester av skinn og kjøtt, og det kan være en del bakterier på dette. Det er derfor ikke bare å ta den med seg hjem og sette den i bokhylla.

å rense en hodeskalle innebårer at alt kjøtt og skinn må bort. Et dyrehode med skinn må flås får det kokes. Etter noen timer koking, er kjøttet så løst at det kan fjernes med en pinsett.

Oftest trenger man ikke gjøre dette, for naturen har gjort sitt lenge får vi finner det i skogen. Det enkleste er nemlig å la naturen gjøre grovarbeidet. Legg skallen på en solrik plass i hagen. Dekk det med netting, (hønsenetting) så ikke hunder, eller fugler stikker av med det. Etter noen dager vil fluene ha lagt mengder av egg på skallen. I løpet av kort tid vil det kry av spyfluelarver eller maur som begynner å spise skallen ren.

Når det er blitt spist rent, bår det avfettes for at det ikke skal få stygge flekker eller farge. Legg skallen i salmiakk noen timer, skyll den og legg den til solbleking. For å få den helt hvit dyppes den i "hydrogenperoksyd" som kan kjøpes på apoteket. 

Nordby1.no er en del av Follo krets og Norges Speider Forbund | Webmaster: Andreas Myrer | Login