Lag egne fotposer

Registrert: søn 04. mars 2007

Fotposer er noe av det beste du kan ta med deg på tur om vinteren. De holder deg tårre og varme på bena selv med masse snø. Og det å oppleve at man er varm på bena er noe av det som gjår turen til en positiv opplevelse.

Dette trenger du:
Symaskin
Tøysaks
Målebånd
Knappenåler
Sikkerhetsnøler
Skredderkritt

Materialer
- Ca 75-80 cm stoff i Bevernylon / Gore-tex eller lignende. 140 cm bredde *mer for voksne og store speidere.
- 4 snorer (anorakksnorer el)
- 4 "stoppere"
- 2 rundstrikker å 50 cm
- Syntetisk trød (Bomullstrød røtner når den blir fuktig over tid)

Tidsbruk:
Et møte på ca 2 timer bår holde. Det er en fordel hvis man har mer enn en symaskin hvis man er mange som lager samtidig. Hvis du ikke har brukt slik maskin får bår du få hjelp av en kyndig person.

Slik går du frem:
Ta mål av de støvlene du pleier å bruke på vinterstid. Legg til 10 cm. Mål og klipp to lengder tvers over stoffrullen. To og to kan samarbeide med oppmåling og klipping. Vreng stoffet og legg det rette mot rette. Fest med knappenåler. Brett ned og sy løpegang ?verst, men sett av en åpning på ca 2 cm til å trå strikken gjennom. Vreng fotposen så du får rettet ut. Prøv fotposen med skoen på. Fest snorene med sikkerhetsnøl på bakre såm; en snor over ankelen, en rett under kneet mens du har skoen på. Sy fast snorene med maskin i/ved såmmen. Bruk sikksakk - såm. Trå stoppere på snorene. Lag knute på alle endene. Trå strikk gjennom løpegangen og knyt den sammen. Tilpass lengden på strikken når du har fotposen på. Husk at du skal ha tykke vinterklår på.

Alternativ:
Dette var den enkle møten. Du skjønner sikkert selv at du kan legge snorer inni stoffet, og også strikken kan festes invendig så fotposene blir ennå mer funksjonelle. I tilegg til dette kan det også være lurt å bruke en del av en sitteplate eller liggeunderlag i fotposen. Da vil du isolere mot snøen når du bruker posene, og hindre kulden i å nå inn i skoen din ennå bedre. Dette blir en mer avansert pose, fordi du da må måle ut sålen på skoen også. Det vil si at du får to sider og en bunn som må syes sammen. Be om hjelp hvis du lurer på hvordan dette gjøres.

Nordby1.no er en del av Follo krets og Norges Speider Forbund | Webmaster: Andreas Myrer | Login